Kino domowe - oświetlenie, projektor, głośniki, sprzęt
Cytat z kinoorange.pl data 21 października 2020, 09:49Heja, planuję u siebie w domu złożyć fajne kino domowe, które pozwoli na wysokim poziomie oglądać filmy. Mam do tego specjalne pomieszczenie, które planuje zaadoptować tylko pod to. I teraz zastanawiam się jak złożyć do kupy cały sprzęt łącznie z oświetleniem w mojej sali kinowej.
Czy ktoś już przerabiał podobny temat?
Potrzebne jest:
- Projektor LED
- Aplituner
- Głośniki
- Mata projekcyjna
- Oświetlenie pomieszczenia
- Jakieś meble
Jak wy się uporaliście ze stworzeniem własnej sali kinowej w swoim domu? Posłucham Waszych porad!
Dziękuję i pozdrawiam!
Heja, planuję u siebie w domu złożyć fajne kino domowe, które pozwoli na wysokim poziomie oglądać filmy. Mam do tego specjalne pomieszczenie, które planuje zaadoptować tylko pod to. I teraz zastanawiam się jak złożyć do kupy cały sprzęt łącznie z oświetleniem w mojej sali kinowej.
Czy ktoś już przerabiał podobny temat?
Potrzebne jest:
- Projektor LED
- Aplituner
- Głośniki
- Mata projekcyjna
- Oświetlenie pomieszczenia
- Jakieś meble
Jak wy się uporaliście ze stworzeniem własnej sali kinowej w swoim domu? Posłucham Waszych porad!
Dziękuję i pozdrawiam!
Cytat z sasinmenda data 31 października 2020, 17:38Mam u siebie kino domowe i raczej nie dobierałem do tego oświetlenia. Spokojnie znajdziesz zestaw za max 3-5 tys. złotych. Amplituner może być zwykły pioniera, głośniki z 1,5k, nieco więcej kosztować będzie projektor. Z mebli to sofka lub fotel, ale jesli osób będzie na sensach więcej to jednak sofa.
Mam u siebie kino domowe i raczej nie dobierałem do tego oświetlenia. Spokojnie znajdziesz zestaw za max 3-5 tys. złotych. Amplituner może być zwykły pioniera, głośniki z 1,5k, nieco więcej kosztować będzie projektor. Z mebli to sofka lub fotel, ale jesli osób będzie na sensach więcej to jednak sofa.
Cytat z fanatyk data 31 października 2020, 17:40Z oświetlenia weź sobie lampy wiszące z pełnymi kloszami. Dadzą ci słup światła w dół i nie będą razić po oczach. Tutaj masz spory wybór na lampy boho.
Chyba nie ma sensu zbytnio nad nimi zastanawiać bo i tak zgasisz je przy oglądaniu filmu. Nie lubię oglądać czegoś przy świetle.
Z oświetlenia weź sobie lampy wiszące z pełnymi kloszami. Dadzą ci słup światła w dół i nie będą razić po oczach. Tutaj masz spory wybór na lampy boho.
Chyba nie ma sensu zbytnio nad nimi zastanawiać bo i tak zgasisz je przy oglądaniu filmu. Nie lubię oglądać czegoś przy świetle.
Cytat z ebanytk data 31 października 2020, 17:41Chcesz to wyślij mi priv budżet, złożę ci coś fajnego.
- Projektor LED to z 7k
- Amplituner 1,5 k
- Głośniki 1,5 k
- Mata to z 500 zl
- Po co ci oświetlenie?
- Meble to już wg własnego uznania.
Pozdrawiam i życzę ciekawych seansów filmowych:)
Chcesz to wyślij mi priv budżet, złożę ci coś fajnego.
- Projektor LED to z 7k
- Amplituner 1,5 k
- Głośniki 1,5 k
- Mata to z 500 zl
- Po co ci oświetlenie?
- Meble to już wg własnego uznania.
Pozdrawiam i życzę ciekawych seansów filmowych:)
Cytat z kinoorange.pl data 9 listopada 2021, 21:21Jak działają kina w czasie pandemii?
Już od dłuższego czasu kina w Polsce mogą spokojnie działać i odtwarzać najnowsze premiery dla swoich klientów. To doskonała okazja dla wszystkich fanów dobrej rozrywki, którzy zdążyli się już stęsknić za prawdziwymi filmowymi emocjami. Jednak czy dziś pójście do kina jest bezpieczne? Trzeba przyznać, że ich właściciele mocno starają się, żeby wszystkie obowiązkowe zalecenie były przestrzegane tak, jak należy.
Kupowanie biletów w bezpieczny sposób
Wiadomo, że przed wejściem na salę kinową musimy kupić bilet. Dziś spokojnie możemy zrobić to przez internet, ale wtedy może się okazać, że nie unikniemy opłaty manipulacyjnej. Ceny biletów to miłe zaskoczenie, bo nie tylko nie poszybowały one w górę, co byłoby logicznym rozwiązaniem dla zamkniętego przez wiele miesięcy kina, ale do tego bilety możemy nawet kupić taniej, niż w czasach przed pandemią. Sieć Helios oferuje specjalne zniżki dla osób, które na zakup biletów zdecydują się odpowiednio wcześniej. Dzięki temu możemy kupić bilet dla osoby dorosłej za jedyne piętnaście złotych, jeśli wybieramy się na film 2D. Okulary to co prawda dodatkowy koszt, ale bardzo często jednorazowy, bo możemy je zabrać ze sobą do domu i wykorzystać ponownie.
Poza sprzedażą internetową bilety może też kupić w tradycyjny sposób, w kinach wciąż znajdziemy kasjerki i kasjerów, którzy chętnie sprzedadzą nam bilet i doradzą, jeśli zajdzie taka potrzeba. W przypadku mojego miejscowego kina z sieci Cinema City bilet możemy kupić w automacie, który przed pandemią służył jedynie do odbierania biletów. Dzięki temu unikamy zbędnego kontaktu z obsługą, a do tego usprawniamy cały proces.Maseczki i dezynfekcja rąk
Jak to zwykle bywa w galeriach handlowych, dozownik płynu do dezynfekcji rąk stoi w dobrze widocznym miejscu i każda osoba może z niego spokojnie skorzystać. Z kolei noszenie maseczek jest obowiązkowe, choć niestety na sali nie zawsze przestrzegane. Praktycznie każdy podczas dwóch seansów, na których byłam, nie przejmować się informacją o konieczności ich założenia i spokojnie oglądali film bez nich, niektórzy nawet podjadając przyniesione ze sobą przekąski. Na salach nikt nie pilnuje, czy mamy założone maseczki, ale nie przeszkadza to znacznie, bo każdy powinien w pierwszej kolejności dbać o siebie.
Przez konieczność noszenia maseczek przekąsek nie sprzedawano zupełnie w jednym kinie, co oczywiście jest umotywowane niezachęcaniem do zdejmowania maseczek w czasie seansu, żeby coś sobie podjeść. W drugim kinie z kolei bar działa prężnie, ale można to tłumaczyć chęcią sprzedania przekąsek osobom, które może zabiorą je ze sobą do domu. Choć takie wytłumaczenie może nie przekonywać, to jednak ciężko oczekiwać, żeby kino polegało tylko na biletach, kiedy przekąski również przekładają się na ich zarobki. Kino nie zachęca nas do wnoszenia ich na salę i raczej stawia na odpowiedzialnych klientów.Zasady odbywania się seansów
Tu wszystko również zależy od kina. Na moim pierwszym seansie bez problemu można było kupić miejsca obok siebie i spokojnie je zająć, bez żadnych „ale” czy warunków, które trzeba w tym celu spełnić. W drugim sprzedawane były bilety na co drugie miejsce, z zastrzeżeniem, że możemy usiąść obok siebie, jeśli ze sobą mieszkamy albo opiekujemy się osobą, którą ze sobą przyprowadziliśmy. To bardzo mądre rozwiązanie, ale nieco kłopotliwe, jeśli ktoś chciałby to sprawdzać, bo potencjalnie para może nie mieszkać razem, ale jeśli jedno jest na coś chore, to drugie najpewniej już też. Szczególnie że podczas seansów, jak wspomniałam wyżej, raczej większość widzów się nie krępuje i chętnie ściąga swoje maseczki.
W sieci Helios panowie wpuszczający na salę bardzo pilnowali porządku i nie wpuszczali do sal, które nie zostały jeszcze przygotowane po poprzednim seansie. Do tego wszyscy członkowie obsługi poprawnie nosili maseczki, w obu kinach i czuć było, że do zasad podchodzi się poważnie.Czy warto iść do kina?
Samo kino powinno być dla nas bezpieczne. Wszystkie procedury są dokładnie przestrzegane i wygląda na to, że nie mamy się o co martwić. Gorzej wygląda sprawa, kiedy spojrzymy na klientów, zwłaszcza młodych, bo to raczej osoby starsze nie zdejmowały maseczek. Jednak jeśli nie boimy się takich okoliczności, to nie ma sensu się wahać. Już teraz do kin weszła masa świetnych filmów, a czekają nas też nowe premiery, które zostały opóźnione z powodu pandemii.
Jak działają kina w czasie pandemii?
Już od dłuższego czasu kina w Polsce mogą spokojnie działać i odtwarzać najnowsze premiery dla swoich klientów. To doskonała okazja dla wszystkich fanów dobrej rozrywki, którzy zdążyli się już stęsknić za prawdziwymi filmowymi emocjami. Jednak czy dziś pójście do kina jest bezpieczne? Trzeba przyznać, że ich właściciele mocno starają się, żeby wszystkie obowiązkowe zalecenie były przestrzegane tak, jak należy.
Kupowanie biletów w bezpieczny sposób
Wiadomo, że przed wejściem na salę kinową musimy kupić bilet. Dziś spokojnie możemy zrobić to przez internet, ale wtedy może się okazać, że nie unikniemy opłaty manipulacyjnej. Ceny biletów to miłe zaskoczenie, bo nie tylko nie poszybowały one w górę, co byłoby logicznym rozwiązaniem dla zamkniętego przez wiele miesięcy kina, ale do tego bilety możemy nawet kupić taniej, niż w czasach przed pandemią. Sieć Helios oferuje specjalne zniżki dla osób, które na zakup biletów zdecydują się odpowiednio wcześniej. Dzięki temu możemy kupić bilet dla osoby dorosłej za jedyne piętnaście złotych, jeśli wybieramy się na film 2D. Okulary to co prawda dodatkowy koszt, ale bardzo często jednorazowy, bo możemy je zabrać ze sobą do domu i wykorzystać ponownie.
Poza sprzedażą internetową bilety może też kupić w tradycyjny sposób, w kinach wciąż znajdziemy kasjerki i kasjerów, którzy chętnie sprzedadzą nam bilet i doradzą, jeśli zajdzie taka potrzeba. W przypadku mojego miejscowego kina z sieci Cinema City bilet możemy kupić w automacie, który przed pandemią służył jedynie do odbierania biletów. Dzięki temu unikamy zbędnego kontaktu z obsługą, a do tego usprawniamy cały proces.
Maseczki i dezynfekcja rąk
Jak to zwykle bywa w galeriach handlowych, dozownik płynu do dezynfekcji rąk stoi w dobrze widocznym miejscu i każda osoba może z niego spokojnie skorzystać. Z kolei noszenie maseczek jest obowiązkowe, choć niestety na sali nie zawsze przestrzegane. Praktycznie każdy podczas dwóch seansów, na których byłam, nie przejmować się informacją o konieczności ich założenia i spokojnie oglądali film bez nich, niektórzy nawet podjadając przyniesione ze sobą przekąski. Na salach nikt nie pilnuje, czy mamy założone maseczki, ale nie przeszkadza to znacznie, bo każdy powinien w pierwszej kolejności dbać o siebie.
Przez konieczność noszenia maseczek przekąsek nie sprzedawano zupełnie w jednym kinie, co oczywiście jest umotywowane niezachęcaniem do zdejmowania maseczek w czasie seansu, żeby coś sobie podjeść. W drugim kinie z kolei bar działa prężnie, ale można to tłumaczyć chęcią sprzedania przekąsek osobom, które może zabiorą je ze sobą do domu. Choć takie wytłumaczenie może nie przekonywać, to jednak ciężko oczekiwać, żeby kino polegało tylko na biletach, kiedy przekąski również przekładają się na ich zarobki. Kino nie zachęca nas do wnoszenia ich na salę i raczej stawia na odpowiedzialnych klientów.
Zasady odbywania się seansów
Tu wszystko również zależy od kina. Na moim pierwszym seansie bez problemu można było kupić miejsca obok siebie i spokojnie je zająć, bez żadnych „ale” czy warunków, które trzeba w tym celu spełnić. W drugim sprzedawane były bilety na co drugie miejsce, z zastrzeżeniem, że możemy usiąść obok siebie, jeśli ze sobą mieszkamy albo opiekujemy się osobą, którą ze sobą przyprowadziliśmy. To bardzo mądre rozwiązanie, ale nieco kłopotliwe, jeśli ktoś chciałby to sprawdzać, bo potencjalnie para może nie mieszkać razem, ale jeśli jedno jest na coś chore, to drugie najpewniej już też. Szczególnie że podczas seansów, jak wspomniałam wyżej, raczej większość widzów się nie krępuje i chętnie ściąga swoje maseczki.
W sieci Helios panowie wpuszczający na salę bardzo pilnowali porządku i nie wpuszczali do sal, które nie zostały jeszcze przygotowane po poprzednim seansie. Do tego wszyscy członkowie obsługi poprawnie nosili maseczki, w obu kinach i czuć było, że do zasad podchodzi się poważnie.
Czy warto iść do kina?
Samo kino powinno być dla nas bezpieczne. Wszystkie procedury są dokładnie przestrzegane i wygląda na to, że nie mamy się o co martwić. Gorzej wygląda sprawa, kiedy spojrzymy na klientów, zwłaszcza młodych, bo to raczej osoby starsze nie zdejmowały maseczek. Jednak jeśli nie boimy się takich okoliczności, to nie ma sensu się wahać. Już teraz do kin weszła masa świetnych filmów, a czekają nas też nowe premiery, które zostały opóźnione z powodu pandemii.